Dubbel gevoel over EK, mooie prestaties maar kür op muziek afgelast…

Van 31 augustus tot en met 3 september werd het Europees Kampioenschap gehouden voor de U25 in Lamprechtshausen (Oostenrijk). We vertrokken in de nacht van maandag op dinsdag 29 augustus om 1.30 uur richting Oostenrijk. Ruim 900 kilometer moesten we rijden om op de plaats van bestemming te komen. De rit was goed gegaan, Bailey was zoals altijd super rustig op de wagen. We hebben er een kleine 11 uur over gereden voordat we aan kwamen in Lamprechtshausen.

Het was er bloedheet namelijk zo’n 30 graden. Ik was de 1e die aankwam van het Nederlandse team. Het terrein was lekker compact met aan de linkerkant de wedstrijdbaan, in het midden de parkeerplaats en aan de rechterkant de stallen. Een fiets had je niet nodig want het was allemaal zo dicht bij elkaar. Van de andere landen waren alleen de Duitsers al aangekomen en enkele Denen. Al vrij snel kwamen mijn teamleden Anne, Jeanine en Denise ook aan. We hebben meteen de stallengang “Holland Proof” gemaakt en een kei gezellig “Kamp Holland” gemaakt bij de vrachtwagens. De paarden hebben we alleen even aan de hand gestapt zodat ze van de lange reis konden herstellen.
Woensdag 30 augustus kwamen bondscoach Alex van Silfhout, team veterinair Jan Greve, KNHS manager Ad Wagenmaker en mijn trainster Jeanine Fiechter aan. Het was nog steeds super warm dus we gingen nadat we de paarden hadden verzorgt naar een meertje waar we gezellig met z’n allen konden zwemmen en zonnen. Iedereen inclusief ouders gingen mee. In de namiddag koelde het lekker af en dat was dus de beste tijd om te trainen. Bailey liep echt fantastisch! Jeetje wat zijn we in vorm! Trainster Jeanine heeft ons geholpen en we waren met z’n allen enthousiast hoe Bailey liep. In de avond hebben we met alle Nederlanders gegeten in een typisch Oostenrijks restaurant. Met maar liefst 37 man was het hele buitenterras oranje gevuld.
Donderdag 31 augustus hebben we in de ochtend getraind omdat er zware regenval verwacht werd in de middag dus iedereen heeft lekker in de zonnige ochtend getraind. Bailey was weer ontzettend fijn dus ik ging met een heel fijn gevoel richting de stallen. Om 17.00 uur begon de vet-check en alle paarden kwamen goed door de keuring. Het was ondertussen begonnen met pittige regenbuien dus de openingsceremonie werd verplaatst naar de tent. Alle landen en deelnemers werden voorgesteld en het eindigde met een barbecue.
Vrijdag 1 september ging de wedstrijd dan écht van start. De landenproef stond op het programma dus dat betekend dat de 3 beste resultaten per land mee tellen voor de team medailles. Jeanine Nieuwenhuis ging als 1e voor Nederland van start. Helaas regende het onwijs hard al vanaf de dag ervoor en de bak was erg nat. Ze reed een goede proef met een kleine storing in de serie om de pas. Ik startte als 2e Nederlander en de bak stond achteraan echt blank… Het losrijden was binnen. Toen we naar de wedstrijdbaan stapte was het nog steeds aan het regenen. Ik merkte met het rondje om de baan dat Bailey heel voorzichtig door de plassen liep. In de baan was het 1e gedeelte droog en het achterste gedeelte dus echt helemaal vol plassen. Bailey stond er zo goed aan maar helaas door de plassen kregen we wat spanning op de korte zijde bij C. Gelukkig had ik geen fouten maar elke keer als ik bij C kwam, ging Bailey erg voorzichtig lopen. Ik kreeg 70,947% voor deze proef waar ik uiteindelijk tevreden mee was. Er zat meer in maar met deze weersomstandigheden was ik toch heel erg blij met deze score. Denise mocht als 3e van het land starten en ze reed echt een goede proef. Het was gestopt met regenen, de baan was gesleept en droog geworden gelukkig. Als laatste mocht Anne starten die helaas ook wat last had van spanning in de rumoerige baan. We behaalde met ons team een super mooie zilveren team medaille!

Zaterdag 2 september. Het regende nog steeds en het kwam met bakken uit de hemel… De organisatie zorgde met man en macht dat de baan goed berijdbaar was. Het was soms eventjes droog en toen ik de baan in mocht was het gelukkig droog en de bodem van de baan was ook droog. Daar kreeg ik zo’n goede strijdlust van en ik reed echt een hele fijne proef. Geen fouten gemaakt, Bailey was ontspannen en deed echt super zijn best! Dat zag je ook terug aan de punten want ik kreeg een mooie score van 71,605% en daarmee sta ik op een gave 7e plaats in het eindklassement!!
Ik selecteerde me voor de kür op muziek die op zondag 3 september van start ging. Ik moest als 9e starten. De 1e drie combinaties waren geweest toen de muziekinstallatie er ineens mee op hield. Ik stond zo goed als opgezadeld. Ik hoefde alleen zijn hoofdstel nog in te doen. Na een tijdje begon de muziek weer dus met goede moet deed ik Bailey’s hoofdstel aan. Al snel was het weer erg stil en werden we met de telefoon op de hoogte gehouden. Het duurde een tijdje dus ik deed zijn hoofdstel maar weer uit. Toen kregen we bericht dat de geluidsinstallatie niet meer ging werken dus we moesten de kür op muziek zonder muziek gaan rijden. Dat was natuurlijk een raar idee, maar ja je moet toch omschakelen! Ik weer het hoofdstel in gedaan maar als snel ging mijn telefoon weer. Hoofdstel wéér uit… Verschillende landen tekende protest tegen de oplossing. Een kür op muziek is géén kür zonder muziek….! Na een klein half uurtje kreeg ik het definitieve telefoontje van bondscoach Alex van Silfhout… Max, heel vervelend nieuws maar de kür op muziek is definitief afgelast….. Daar stonden dan alle ruiters in het gangpad van de stallen… Heel erg teleurgesteld…. Hoe kan dit toch gebeuren op een EK…. Je traint er het hele jaar naar toe, kür op muziek is juist het leukste onderdeel en dan word het afgelast doordat de geluidsinstallatie niet werkt…. Heel onwerkelijk allemaal.
Zwaar teleurgesteld pakte iedereen zijn spullen weer in en gingen we weer richting huis met een heel vreemd gevoel…..

EKzilver
Translate »